Fred Landsbergen bij de door hem gemaakte 'Thinkman' aan de oever van De Zoom

ware grootte
468 x 311px (39,4Kb)
foto: Chris van Klinken/het fotoburo

Fred Landsbergen bij de door hem gemaakte 'Thinkman' aan de oever van De Zoom

Werk van Fred Landsbergen: denker op de tankwal

in dossier: Landsbergen, Fred

1 november 2008 Auke
(uit: BN/DeStem van 1 november 2008) BERGEN OP ZOOM - Het is slechts met moeite te zien, het nieuwste kunstwerk in Bergen op Zoom. Ergens aan de oever van de De Zoom (de zuidzijde) staat het verscholen: 'Thinkman'.

De Zeeuwse kunstenaar Fred Landsbergen was de plek al veel eerder opgevallen, de voormalige tankwal aan de Zoom. De betonnen blokken, in 1943 en 1944 aangelegd door Bergenaren die daartoe gedwongen waren door de Duitse bezetter, zijn volgens de kunstenaar eigenlijk prima sokkels. "De wal zelf heeft ook wel iets van een kunstwerk", meent Landsbergen.

De tankwal is een monumentaal overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog, dat aansluit op de oude vestingwerken van de stad. Die tankwal inspireerde de kunstenaar tot het ontwerpen van zijn denker.

'Thinkman' is lastig te zien. De Zoom grenst immers aan een fietspad, dat ook gebruikt wordt door bromfietsers. Die laatste categorie rijdt sowieso te snel. Fietsers misschien ook, maar wandelaars kunnen het nieuwe kunstwerk wel degelijk ontwaren. "Geen probleem, juist dat half verscholene past prima", zegt Landsbergen.

Wethouder Maarten van Eekelen riep gistermiddag bij de onthulling van een plaquette bij het monument iedereen op om daadwerkelijk stil te gaan zitten op de tankwal. "Om over oorlog te denken. Of juist aan vrolijke dingen."

Op de plaquette staat onder meer dat Landsbergen het kunstwerk cadeau heeft gedaan aan Bergen op Zoom. Maar hij roept ook op tot wederzijds respect.

terug