De nieuwste Stenen Strofe

ware grootte
440 x 277px (61Kb)
foto: Comité Stenen Strofen

De nieuwste Stenen Strofe

Stenen Strofen gaat nauwer samenwerken met KidOR

in dossier: [KidOR) | Stenen Strofen | Bevers, Bert | Duinkerken, Anton van

21 maart 2011 Auke
(bron: De Bergen op Zoomse Bode van zondag 20 maart 2011) BERGEN OP ZOOM - Comité Stenen Strofen heeft een nieuwe website: www.stenenstrofen.nl. Op de website staan alle gedichten die het comité tot nu toe heeft aangebracht op gevels in Bergen op Zoom. Naast het gedicht vindt men info over de dichter en het comité. Nieuw is dat u de gevel van uw huis of bedrijf aan kunt melden voor een "stenen strofe". Op de site is ook het logo van Stichting Kunst in de Openbare Ruimte, [KidOR) te zien, waar het Comité sinds enige weken nauw mee samenwerkt.

Jarenlang heeft Bert Bevers een blog bijgehouden over de Stenen Strofen in Bergen op Zoom. Sinds 9 maart heeft het comité een eigen website: www.stenenstrofen.nl. Op de site staan vanzelfsprekend de stenen strofen, gedichten op gevels. Dit zijn er inmiddels 15 verspreid over Bergen op Zoom. Op de website is veel informatie te vinden over de dichters met eventuele links naar de sites van de schrijvers zelf. Overigens zijn er 15 gedichten en 14 dichters. Anton van Duinkerken, oer-stadsdichter van Bergen op Zoom, is leverancier van twee gedichten: ‘De Zoom’ aan de Burgemeester Stulemeijerlaan en ‘Jubelstadje’ aan de Kortemeestraat. Met uitzondering van de laatste twee gedichten zijn en worden de stenen strofen speciaal geschreven op verzoek van het comité. De dichter schrijft het gedicht over Bergen op Zoom of over de plaats waar het gedicht aangebracht wordt. Op de website kan men kennismaken met de leden van het comité, laatste nieuws over de Stenen Strofen en de dichters en over gedichten op muren elders in het land. Men kan zich aanmelden voor de nieuwsbrief.

3 x G
Het comité Stenen Strofen is altijd op zoek naar de drie G’s: Gevels, Geld en Gedichten. Wie een gevel van zijn of haar huis of bedrijf aan wil melden voor het plaatsen van een gedicht, kan het aanmeldingsformulier invullen.
Het comité kan haar werk alleen uitvoeren dankzij financiële bijdragen van particulieren, organisaties en bedrijven. Het laten schrijven en aanbrengen van een gedicht kost tussen de € 3.000,- en € 6.000,-. Voor literair werk, wat tevens een kunstwerk in de openbare ruimte is, is dat een betrekkelijk klein bedrag. Wie wil bijdragen kan contact opnemen: info@stenenstrofen.nl. Het comité is ook enorm blij met kleine bijdragen.
De laatste G staat voor de gedichten. Een jury kiest de volgende dichter en beoordeelt het gedicht. De jury bestaat op dit moment uit Wim van Til, directeur Poëziecentrum Nederland, Tony Rombouts, ere-secretaris Vlaamse Vereniging van Letterkundigen en de voorgaande dichter.

KidOR
Gedichten op gevels, stenen strofen, zijn kunstwerken in de openbare ruimte. Sinds kort werkt het comité Stenen Strofen nauw samen met stichting Kunst in de Openbare Ruimte. Overigens niet alleen omdat de twee organisaties zich allebei in de openbare ruimte bewegen. De samenwerking is ook gekozen om samen meer en beter in te kunnen spelen op de mogelijkheden die er zijn op het gebied van subsidie, vergunning, promotie, enz. Maar ook praktisch: gedichten van Stenen Strofen zijn te zien op de site van KidOR.

Twee weken voor Vastenavend werd in de Kortemeestraat het gedicht ‘Jubelstadje’ van Anton van Duinkerken onthuld. Het gedicht werd aangeboden door Stichting Vastenavend t.g.v. hun 66-jarige jubileum.

terug