Marius Boender bij een proefmuur van zijn Capella's in zijn atelier.

ware grootte
465 x 348px (136,8Kb)
foto: Rinze Brandsma

Marius Boender bij een proefmuur van zijn Capella's in zijn atelier.

Werk van Marius Boender: Gewilde grafmonumenten

in dossier: Boender, Marius

28 oktober 2010 Auke
(uit: BN/DeStem van donderdag 28 oktober 2010) BREDA - Het begon met een groots ontwerp voor een monument om de voorouders te herdenken. Niet alleen met Allerzielen, zoals deze dagen, maar een gedenkteken voor altijd. Een soort toren van Babel. Maar een onderdeel van die 'sculptuur voor onze voorouders', de Capella van de Bredase kunstenaar Marius Boender, is stilletjes een succes aan het worden. Op begraafplaats Zuylen in Breda en in Nijmegen en Eindhoven heeft Boender al zo'n dertig van die grafmonumenten voor urnen geplaatst.

Marius Boender, bekend van zijn Land Art-projecten en beelden op rotondes in Brabant, bedacht zijn Capella in de jaren negentig.

Boender: "Zuylen heeft zijn nek uitgestoken om ze toe te staan en uit te proberen. Veel nabestaanden hebben de behoefte om de overledenen op een heel individuele manier te gedenken."

In Boenders monumentje zitten drie ruimtes. De urnen kunnen in de middelste open ruimte (achter een glazen deurtje) of in een van de nissen achter een natuursteen paneeltje met tekst.

Op begraafplaats Zuylen aan de Tuinzigtlaan staat er nu een heel stel tussen de gewone graven en naast de urnenmuren. In lichte of grijze kleuren. Juist deze week, als voorbereiding op Allerzielen, worden ze liefdevol geschrobd en lopen nabestaanden af en aan met witte en gele chrysanten.

De middelste nis vormt een heel persoonlijk ingevuld soort altaartje vol herinneringen: portretfoto, gedicht, knuffels, tekening of knutseltje van de kleinkinderen, Boeddhabeeldje. Veel tombes gaan schuil in een bloemenzee.

Marius Boender (62) heeft de vorm van zijn Capella beschermd. Hij is de enige in Nederland die ze maakt.

Op de open dag van Zuylen, zondag 31 oktober, presenteert het uitvaartcentrum zijn boekje met foto's van de Capella en zijn grotere plan voor een spiraalvormige gedenktoren voor onze voorouders.

Marius Boender: "Het is een vernieuwende vorm van gedenken. De begraafplaats is veel meer ontmoetingsplaats geworden. Mensen hebben er meer tijd voor en vinden er een doel in, het graf van ouders en andere geliefden goed te verzorgen en mooi te maken, op hun persoonlijke manier."

Voor de kunst van Marius Boender: zie www.mariusboender.nl. De open dag van begraafplaats Zuylen, Tuinzigtlaan in Breda, is op zondag 31 oktober, 10.30-16.00 uur. Om 18.00 uur begint er kunstmanifestatie Allerzielen. www.allerzielen.nu en www.zuylen.nl.

terug