De onthulling op het Thaliaplein.

ware grootte
792 x 426px (434,1Kb)
foto: Tonny Presser/ het fotoburo

De onthulling op het Thaliaplein.

Project moNUment: ‘Honderd landen, één geheel’

in dossier: [KidOR) | moNUment | Symons, Jerome

24 april 2010 Auke
(uit: BN/DeStem van zaterdag 24 april 2010; door Arthur 't Hart) Bergen op Zoom heeft een monument dat het vreedzaam samenleven van bevolkingsgroepen symboliseert. Het nieuwe bezinningsmonument op het Thaliaplein is onthuld. Dat gebeurde 23 april – Internationale Kinderdag – in aanwezigheid van 800 kinderen van groep vijf van alle Bergse basisscholen. 21 van hen – van evenzovele scholen – trokken samen met 21 volwassenen als een doorsnee van de bevolking de linten weg waarachter het monument schuil ging.

‘Deel dit moment’, heet het kunstwerk van Jerome Symons. De onthulling vond bewust op deze dag plaats.

Want monument en Kinderdag gaan over hetzelfde: samenleven in vrede en vrijheid door mensen uit vele bevolkingsgroepen en culturen. Daarbij moet het monument aanzetten tot denken over de onvrijheid van het verleden (Tweede Wereldoorlog), de vrijheid in het heden en het behoud daarvan in de toekomst. In de twee delen waaruit de sculptuur bestaat, kun je de letters ‘NU’ lezen. Want nu, in het heden, wordt de toekomst gemaakt. Burgemeester Han Polman legde het de kinderen nog maar eens uit: „In Bergen wonen mensen uit honderd landen. Toch vormen we één geheel. Daarbij is het ‘nu’ heel belangrijk voor de toekomst: wat je nu doet, of je nu aardig bent voor je broertje of zusje.” De kinderen deden eerder in De Stoelemat en elders mee aan 33 workshops en maakten zo kennis met facetten uit diverse culturen, onder het motto ‘ Laat zien wie je bent’. In de Gertrudiskerk was een bijeenkomst over het thema verleden, heden en toekomst, en daarna waren films te zien over migratie en oorlog.

‘Deel dit moment’: brug tussen culturen
Het monument ‘Deel dit moment’ is ontworpen en gemaakt door de Arnhemse beeldhouwer Jerome Symons (60). Hij won de ontwerpwedstrijd die de stichting Kunst in de Openbare Ruimte had uitgeschreven.
Het bestaat uit twee schakels, waar in de verbondenheid van mensen van verschillende herkomst te lezen is. De schakels vormen ook het woord ‘NU’: nu, op dit moment, bepaal je wat je voor andere mensen betekent.
‘Deel dit moment’ moet inspiratie bieden bij belangrijke momenten en gebeurtenissen in de stad. „Het slaat een brug tussen heden, verleden en toekomst én tussen de vele culturen”, zei burgemeester Han Polman eerder.
Het bestaat uit 48 stenen schijven afkomstig uit 48 landen, ingelegd in een granieten frame uit China.
Zie ook het project moNUment.


Foto's: Stichting KidOR

Zie voor een reportage van de onthulling van Regioactueel www.regioactueel.nl/.

Zie voor een verslag van ABG-TV deze link: www.abgtv.nl/uitzending/27-04-2010/27-04-10-monument.wmv

terug