In ziekenhuis Lievensberg kregen drie oudverzetsmensen de NU-speld.

ware grootte
467 x 308px (141,9Kb)
foto: Tonny Presser/het fotoburo

In ziekenhuis Lievensberg kregen drie oudverzetsmensen de NU-speld.

Project moNUment: NU-speld voor drie verzetsmensen

in dossier: moNUment | Symons, Jerome

23 april 2010 Auke
(uit: BN/DeStem van vrijdag 23 april 2010) BERGEN OP ZOOM - De NU-speld. Zo heet de onderscheiding die burgemeester Han Polman gisteren uitreikte aan drie Bergse verzetsmensen: de dames Mientje Houtman-Proost (90) en Corry van de Boom-Geers (93) en de heer Piet Huijgens (94). Zij waren alledrie actief tijdens het verzet in de periode 1940-1945 en kregen de nieuwe speld vanwege de herdenking van 65 jaar bevrijding Ún de onthulling van het moNUment, vandaag om 14.30 uur op het Thaliaplein.

Het moNUment is een nieuw kunstwerk om de bevrijding van de stad en haar gesneuvelden te herdenken. Een monument dat moet aanzetten tot bezinning op heden, verleden en toekomst. Het is gemaakt door Jerome Symons en heeft als titel 'Deel dit moment' meegekregen. Het moet een symboolfunctie krijgen en uitgroeien tot een monument dat gebruikt kan worden voor bijzondere vieringen en herdenkingen.

De gemeente Bergen op Zoom heeft de onthulling van het moNUment aangegrepen om een nieuwe onderscheiding te introduceren voor mensen die in het verleden uitzonderlijke verdiensten hebben gehad voor de Bergse samenleving. Voorafgaand aan de onthulling van het moNUment is er een bijeenkomst in de Gertrudiskerk waarin wordt ingegaan op het hoe en waarom van de nieuwe NU-speld.

De onthulling wordt vanwege Internationale Kinderdag bijgewoond door honderden kinderen.

terug