Beeldhouwer Jerome Symons legt momenteel de laatste hand aan het kunstwerk.

ware grootte
708 x 465px (245,5Kb)
foto: Robert van den Berge/het fotoburo

Beeldhouwer Jerome Symons legt momenteel de laatste hand aan het kunstwerk.

Project moNUment: ‘Idee ontstond door het woord moNUment’

in dossier: [KidOR) | moNUment | Symons, Jerome

25 maart 2010 Auke
(uit: BN/DeStem van donderdag 25 maart 2010; door Arthur ’t Hart) ‘Deel dit moment’. Die titel heeft Jerome Symons gegeven aan zijn sculptuur, die straks op het Thaliaplein staat. Het moet hét ‘monument van het samen leven’ worden. Samen leven kun je alleen in het NU, vindt kunstenaar Jerome Symons. Zijn kunstwerk dat dat uitdrukt, staat straks op het Thaliaplein. Het is bijna klaar.

Peinzend loopt kunstenaar Jerome Symons om ‘zijn’ moNUment heen. Die groene schijf uit Ierland, op welke plek kan ik die het beste aanbrengen? Hoe combineert dat met de rode plaat uit Pakistan? En waar laten we dan die teergele steen uit Israël?

Het moNUment, het nieuwe kunstwerk dat een bezinning moet vormen op vrede en veiligheid
in de samenleving, verleden, heden en toekomst met elkaar moet verbinden én een brug moet
vormen tussen de 48 culturen in de stad, is in Bergen aangekomen. Het ligt, op z’n rug als het ware nog, op het terrein van steenhouwerij De Kort in de Abraham de Haanstraat. Symons legt er daar de laatste hand aan. Op vrijdag 23 april wordt het kunstwerk onthuld op z’n definitieve stek: het Thaliaplein.

Het moNUment bestaat uit twee grijsgranieten bogen van 5600 kilo elk, die – overeind gezet – straks de letters ‘NU’ vormen. Dat raamwerk komt uit China. „Ik heb voor dit Chinese graniet gekozen vanwege de kwaliteit van de steen en de ragfijne structuur. De 48 inlegstenen komen tegen die achtergrond mooi tot hun recht”, zegt de Arnhemse beeldhouwer.
Het inlijmen van die schijven, allemaal precies op de juiste plek zodat een esthetisch geheel ontstaat, is het voornaamste werk dat Symons nog moet doen. „Het granieten raamwerk kun je zien als schakels.
De schijven in alle kleuren die de herkomstlanden van de bevolking van Bergen symboliseren,
vormen daarop straks een speels kralensnoer. Dat drukt het thema uit: we zijn allemaal anders, maar we horen wel bij elkaar.”

Een paar jaar geleden werd besloten dat het vernieuwde Thaliaplein zo’n kunstwerk moest krijgen. Burgemeester Han Polman over de gedachte erachter: „We staan twee maal per jaar stil bij de bevrijding. Wat betekent die boodschap van vrede voor onze veelkleurige samenleving van nu? Het is geen bevrijdingsmonument, maar hét monument dat inspiratie
geeft bij belangrijke momenten en gebeurtenissen in onze samenleving. Het slaat een brug naar de toekomst én tussen de vele culturen in de stad.”


Jerome Symons met burgemeester Polman: waar moet die schijf komen? - foto: Robert van den Berge/het fotoburo

De stichting Kunst in de Openbare Ruimte (Kidor) kreeg de opdracht om het idee handen en voeten te geven. Er kwamen een wedstrijd, een jury én een winnaar: Jerome Symons.
Waarom hij? Voorzitter Peter Pel van Kidor: „Alle ideeën die het uitgangspunt vormden voor het kunstwerk, kwamen in zijn ontwerp bij elkaar. Symons is erin geslaagd om de verbinding tussen alle bevolkingsgroepen zichtbaar te maken.”
En hoe kwam Symons tot deze uitwerking? „Ik liep er een tijd over te malen. Het moest de jeugd aanspreken, recht doen aan de diversiteit in de bevolking en verleden, heden en toekomst met elkaar in verband brengen. Het woord moNUment bracht me uiteindelijk op het idee. Want samen leven, dat kun je alleen maar waarmaken op dít moment, en op elk moment.
In het NU, dus. Dat moet je met elkaar delen. Vandaar ook de titel van het beeld: ‘Deel dit moment’.”

De granieten letters of schakels komen uit China, de inlegstenen verbeelden 48 (andere) nationaliteiten. Waaronder natuurlijk ook de Nederlandse. Waar haalde Symons de Nederlandse inlegtegel vandaan? Want zo ‘steenrijk’ zijn we hier niet. „Uit Drenthe”, zegt
hij. „Daar komen regelmatig zwerfkeien aan de oppervlakte. Uit zo’n kei is de schijf genomen.”

De onthulling van de sculptuur op z’n plek ‘onder de boom’ op het Thaliaplein vindt niet voor niets op 23 april plaats. Dan is het Internationale Kinderdag, een oorspronkelijk Turks feest. Met als thema dit jaar: integratie. Het wordt die dag heel druk op het Thaliaplein. Polman: „Het moNUment moet draagvlak krijgen. Het moet herkenbaar zijn als hét monument van iedereen. Dat zijn we nu aan het voorbereiden, door álle kinderen van álle basisscholen erbij te betrekken.”

terug