De granieten halve schakels

ware grootte
517 x 333px (257,9Kb)

De granieten halve schakels

Project moNUment: in afrondende fase

in dossier: [KidOR) | moNUment | Symons, Jerome

21 maart 2010 Auke
(bron: voorlichtingspagina's gemeente Bergen op Zoom van 21 maart 2010) De bouw van "Deel dit moment", het door Jerome Symons ontworpen kunstwerk voor het Thaliaplein in Bergen op Zoom, bevindt zich in een afrondende fase. Er zijn twee granieten blokken, halve schakels, gemaakt van ruim 2.5 meter hoog. De vormen kunnen gelezen worden als letters ‘NU’. De uit China afkomstige stenen zijn deze week in Bergen op Zoom gearriveerd en worden ingelegd met 48 steensoorten, afkomstig uit evenzoveel herkomstlanden van inwoners van Bergen op Zoom.

Bij de afronding van het Paradeproject een aantal jaar geleden is besloten om op het Thaliaplein een monument te plaatsen dat aanzet tot bezinning op heden, verleden en toekomst. Als thema voor het kunstwerk is gekozen: vrede, veiligheid en samenleving.
Het kunstwerk moet een appél doen op de jeugd en een brug slaan tussen de verschillende culturen in Bergen op Zoom. In 2008 zijn kunstenaars opgeroepen om hun ideeën daarvoor aan te dragen.
Een jury heeft zich gebogen over de inzendingen en heeft in 2009 besloten om de opdracht voor het maken van een dergelijk monument te gunnen aan de Arnhemse kunstenaar Jerome Symons. Zie ook het project moNUment.

Vrijdag 23 april wordt het moNUment onthuld. Die dag is het Internationale Kinderdag. Basisscholen in Bergen op Zoom organiseren dan jaarlijks een themadag. Dit jaar gaat dat over Integratie. Met hen is afgesproken dat de kinderen die aan deze dag deelnemen, bij de onthulling betrokken worden.
Achter de kerk op het Thaliaplein is voorheen al een aantal plaquettes aangebracht die herinneren aan de tweede wereldoorlog; aan militairen, verzetsmensen en burgerslachtoffers. Met het plaatsen van het nieuwe moNUment kan het Thaliaplein dé plaats worden waar de Bergen op Zoomse gemeenschap stil kan staan bij ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden én een plaats bieden voor reflectie op hedendaagse zaken die emotie veroorzaken binnen de samenleving.

terug