Kunstenaar Jerome Symons laat zijn winnende ontwerp zien.

ware grootte
466 x 462px (240,8Kb)
foto: Tonny Presser/het fotoburo

Kunstenaar Jerome Symons laat zijn winnende ontwerp zien.

Werk van Jerome Symons: Het moNUment op de Paradeplaats is voor iedereen

in dossier: [KidOR) | moNUment | Symons, Jerome

2 juli 2009 Auke
(uit: BN/DeStem van 2 juli 2009; door Sanne Schelfaut) Twee halve schakels van 2,75 meter hoog die het woord 'NU' vormen. Dit granieten kunstwerk van Jerome Symons kan vanaf volgend jaar worden bewonderd op de Paradeplaats. Vlakbij de monumentale plataan komt het werk te staan dat als titel Deel dit moment heeft meegekregen.

symboolfunctie
Burgemeester Han Polman en Peter Pel van de stichting KidOR maakten gistermiddag het winnende ontwerp van de Arnhemmer Symons bekend. Symons' inzending won het van de overige 83 aanmeldingen.
"Het kunstwerk moet een symboolfunctie hebben en een brug slaan tussen de verschillende culturen in Bergen op Zoom. Wij vinden dat Jerome Symons daar prima in geslaagd is", aldus Polman.
Om die vele nationaliteiten tot uitdrukking te laten komen, verwerkt de beeldhouwer 48 ronde schijven van natuursteen, afkomstig uit net zoveel landen, in de twee granieten schakels. "Ik haal zelfs stenen uit SomaliŽ, dus het wordt nog een hele klus", aldus Symons.

bijzondere momenten delen
De gemeente gaf vorig jaar opdracht de Paradeplaats 'af te maken' met het plaatsen van een modern monument. "We hopen het in april te kunnen onthullen. Tot die tijd zullen we verschillende allochtone groepen, maar ook scholen en mensen uit het verzet vragen om mee te denken over de toekomstige functie van het monument. Ik hoop dat de hele stad trots is op deze plek en dat we er bijzondere momenten kunnen delen", aldus de burgemeester.

eervolle opdracht
Symons vond het 'een eervolle opdracht'. "Het kunstwerk roept op om gezamenlijk de tijd te delen. De locatie is er geschikt voor; een stil, mooi pleintje."
Symons liet gisteren een maquette zien van hoe het moet worden. Het kunstwerk gaat vijfduizend kilo wegen. Kosten voor de gemeente: tachtigduizend euro.

terug