Lezend kind

Jacques van der Smissen, 1979

Dorpsstraat, Halsteren
kaart

Lezend kind

ware grootte
800 x 600px (530,8Kb)

Lezend kind

Jacques van der Smissen

Jacques van der Smissen (1942 - 2011) volgde een opleiding aan de Academie Sint Joost, afdeling Monumentaal met specialisatie Tekenen en Schilderen. Hij behaalde een Akte LO Tekenen en Handvaardigheid. Hij exposeerde sinds 1972 onder andere in Frankrijk (Parijs, Academie des Beaux Arts), Spanje (Cadaquez), Canada (Montreal, St. Catharins), Maastricht (Bonnefantenmuseum), Bergen op Zoom (Stichting Etcetera, Galerie de Mollegangen, Galerie Stu'Art). lezen

zie ook:
Vos

figuratief

'Lezend kind' is een initiatief van het toenmalige gemeentebestuur van Halsteren om in het kader van de 1% regeling een kunstwerk te realiseren bij een openbaar gebouw, in dit geval de bibliotheek. Het beeld stelt een lezend meisje voor met naast haar een stapeltje boeken. Het meisje zat oorspronkelijk op een houten balk die bij de herinrichting van de Dorpsstraat is verwijderd waarna het beeld op een gemetselde ondergrond is geplaatst.
Voor het beeldje heeft de 4-jarige Annemarie van der Smissen, dochter van de kunstenaar, model gestaan. Een kopie van het beeld werd onthuld in St. Catharins (Canada). Eduard Asselbergs, een nazaat van de ijzergieterij Asselbergs, was werkzaam bij de FAO van de Verenigde Naties en verhuisde na zijn pensioen van Rome naar St. Catharins. Op familiebezoek in Bergen op Zoom maakte hij met zijn vrouw een rondrit door West-Brabant en zag toen het beeldje in Halsteren. Het echtpaar Asselbergs-Campbell bood vervolgens de bevolking van St. Catharins dit beeldje aan als geschenk bij hun vestiging aldaar.

Technische gegevens: brons.


Bergen op Zoom (gemeente)


Lezend kind

ware grootte
800 x 600px (535Kb)

Lezend kind