Sint-Gertrudis

Piet van Dongen, 1937

Sint-Annapoort, Grote Markt
kaart

Sint-Gertrudis

ware grootte
800 x 600px (515,5Kb)
foto: Auke van der Heide

Sint-Gertrudis

Piet van Dongen
Petrus Christianus (Piet) van Dongen (Bergen op Zoom 1895 - Bergen op Zoom 1987) volgde een opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij was als restaurator en beeldhouwer werkzaam. Hij restaureerde onder andere de beelden van de Sint-Petrus Bandenkerk te Venray.

zie ook:
Madonna met Kind

gevelbeeld

Dit beeld werd in 1937 gehouwen door de Bergse beeldhouwer Piet van Dongen. Op 17 maart 1938 werd het beeld in de nis boven de Sint-Annapoort, de doorgang naast het Stadhuis aan de Grote Markt naar de Sint-Annastraat, geplaatst. Het beeld en de staf zijn uit n blok natuursteen vervaardigd. Het beeld stelt de patroonheilige van de stad Bergen op Zoom voor: Sint-Gertrudis van Nijvel. Zij werd in 626 geboren als dochter van Pepijn van Landen en diens gemalin Itta. Op 21-jarige leeftijd werd zij abdis van het door Sint-Amandus gestichte klooster in Nijvel. Zij stierf in 659. Zij wordt aangeroepen tegen ratten- en muizenplagen en tevens is zij patrones van de reizigers. Gertrudis is afgebeeld als abdis terwijl tegen haar staf ratten en muizen omhoog kruipen. Zij heeft een beker in haar hand die verwijst naar het heilzame water uit de zogeheten Gertrudisbronnen. Men dronk dit water vr men vertrok om een voorspoedige reis en een behouden terugkeer te verkrijgen. De kerk aan de Grote Markt is aan Gertrudis gewijd terwijl aan de Boulevard een Gertrudiskapel staat op de plaats waar zich oorspronkelijk zo'n heilzame bron bevond. In de Gertrudiskerk en -kapel bevinden zich bronzen kopieen van onderhavig beeld. In 1998 onderging het beeld van Van Dongen een ingrijpende restauratie waarna het in 1999 werd teruggeplaatst.

Technische gegevens: Franse kalksteen (Coutarnoux). Hoogte 78 cm.


Literatuur

W.A. van Ham en C.D. Vanwesenbeeck, 'Gids voor oud-Bergen op Zoom', Antwerpen 1983, p. 318 en 319; Drs. Willem Blok en Puck van Eenennaam, 'Beeldig Bergen', Gemeentemuseum Bergen op Zoom [1987], p. 58 en 59, nr. 51; Kees Booij, 'De beelden in de voorgevel van het stadhuis te Bergen op Zoom opgeknapt en geconserveerd', in: De Waterschans, nr. 4, 1999, p. 124 tot en met 128.


Bergen op Zoom (gemeente)