Madonna

Albert Termote, 1954

Gevangenpoort / Lievevrouwestraat
kaart

Madonna

ware grootte
800 x 600px (474,1Kb)

Madonna

Albert Termote

Albert Polydor (Albert) Termote (Lichtervelde (BelgiŽ) 1887 - Voorburg 1978) volgde een opleiding aan de Akademie voor Beeldende Kunsten te Gent onder leiding van G. Minne en aan de Rijksakademie te Amsterdam onder leiding van J. Bronner. Hij is als beeldhouwer en medailleur werkzaam geweest en maakte onder andere monumenten, ruiterstandbeelden, portretten en figuren. In 1951 kreeg hij de Jacob Marisprijs. In 1962 werd in het Gemeentemuseum te Den Haag een tentoonstelling van zijn werk gehouden. Deze overzichtstentoonstelling ging vergezeld van een catalogus. Hij was lid van Pulchri Studio in Den Haag en van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. lezen

gevelbeeld

Deze Madonna werd geplaatst naar aanleiding van de restauratie van de Gevangenpoort. Deze poort is de enige uit de Middeleeuwen bewaard gebleven toegangspoort waarvan de stad er meerdere had. In de 19de eeuw diende dit gebouw als gevangenis vandaar de naam 'Gevangenpoort'. Op de sokkel van het beeld staat de tekst "Anno Domini MCMLIV".

Technische gegevens: natuursteen.


Literatuur

K. Slootmans, 'Bergen op Zoom, een stad als een huis', Zaltbommel 1977; Drs. Willem Blok en Puck van Eenennaam, 'Beeldig Bergen', Gemeentemuseum Bergen op Zoom [1987], p. 62 en 63, nr. 56.


Madonna

ware grootte
600 x 800px (408,5Kb)

Madonna