Vastenavondkoppen

Albert Moelker, 1992

Dubbelstraat / Noordzijde Haven
kaart

Vastenavondkoppen

ware grootte
800 x 600px (480,8Kb)

Vastenavondkoppen

Albert Moelker

Albert Moelker (Bergen op Zoom 1955) volgde een opleing aan de Koninklijke Akademie voor Schone Kunsten, afdeling grafische kunsten, te Antwerpen (1974 - 1979).

Naast beeldhouwer is Moelker hoofdzakelijk als graficus en grafisch vormgever werkzaam.

Albert Moelker, Burgemeester Mathonstraat 3, 4611 CS Bergen op Zoom.

Zie ook de nieuwsberichten in het dossier Moelker, Albert

zie ook:
Verdronken boot

figuratief

De vastenavondviering, een andere term voor carnaval, is de belangrijkste jaarlijkse gebeurtenis in Bergen op Zoom. De oudste schriftelijke gegevens over de Bergse vastenavond dateren van 1413. In datzelfde jaar schreef Jacob van Oestvoorn ook het bekende gedicht over de Blauwe Schuit, een nog steeds vast onderdeel in de Bergse vastenavondoptocht.
De huidige vastenavondviering dateert van 1945: toen namen enkele Bergenaren het initiatief tot de herinvoering van het openbare vastenavondfeest. In 1946 werd het 'Manifest' uitgegeven dat algemeen beschouwd wordt als de start van de Stichting Vastenavend die met strakke hand de organisatie ter hand nam. Het 'seizoen' begint elk jaar op 11 november. Op die dag wordt het motto bekend gemaakt dat het leidmotief voor het vastenavondlied en de uitbeelding van de wagens wordt. Na tal van bals begint op zaterdag de eigenlijke vastenavond die vier dagen duurt. Bergen op Zoom wordt dan 'Krabbegat' en haar bewoners 'Krabben'. Er zijn meer dan tachtig dweilbandjes en daarnaast ook talloze vastenavondclubs. Sommige manifesteren zich door de plaatsing van kunstwerken zoals het kunstwerk de 'Vastenavondkoppen', dat de Bergse titel heeft "Kek Naar Oe Eige" (Kijk naar jezelf) dat Albert Moelker in opdracht van Bouwclub De Krabbekweekers naar aanleiding van hun 22-jarig jubileum, vervaardigde. De koppen zijn met een typische vastenavondwerkzaamheid bezig: zij 'tjeppen' elkaars kop. Tjeppen is het met polyesther bedekken van uit klei geboetseerde vastenavondobjecten en -decoraties.

Technische gegevens: brons.


Literatuur

'Vastenavond Vastgelegd. De Bergse vastenavond, een cultuur-historisch fenomeen, geschreven door Cees Vanwesenbeeck en gefotografeerd door Albert Joosen', Bergen op Zoom 1994; Jack van Broekhoven, in de rubriek 'Kuieren': 'Cultuurbarbaar',in: Markiezaatsbode 8 maart 1992.


Particulier initiatief


Vastenavondkoppen

ware grootte
800 x 600px (413,6Kb)

Vastenavondkoppen