Anders

Sofie van Daal, 2002

GGZWNB (Vrederust) Halsteren
kaart

Anders

ware grootte
640 x 480px (111Kb)
foto: Cees Vanwesenbeeck

Anders

abstract

Dit is een werk van Sofie van Daal. Zij deed mee aan de ontwerpwedstrijd van de Kunsthumaniora-opleiding in Antwerpen. Haar werk behoorde bij de drie als beste gekozen kunstwerken. Sofie was 18 jaar toen zij het ontwerp maakte. Volgens Sofie stelt het werk drie mensfiguren voor in een opgaande lijn. De dynamische figuren symboliseren wederopstanding. Het werk laat via de houdingen zien hoe iemand met bijvoorbeeld psychische problemen vanuit een moeilijke periode (gebogen en ineengedoken) weer kan opkrabbelen en rechtop met zelfvertrouwen in het leven kan staan. Sofie koos voor het ontwerp van de maquette voor ijzerdraad, omdat je er goed dynamische bewegingen mee kunt maken. Bij de uitvergroting van het werk is gekozen voor roestvrij staal, zodat het werk beschermd is tegen roestvorming. De drijvers hebben bewegingsruimte en zorgen voor dynamiek. De figuren van de sculptuur liggen steeds weer anders ten opzichte van elkaar. De gezichten spiegelen de continu veranderende omgeving en lichtval. Een beetje zoals een mens zich kan spiegelen aan zijn omgeving. De kunstenares heeft zich laten inspireren door het gedicht ‘Anders’ van mevr. E.M. Dankaart.


GGZ Westelijk Noord-Brabant

www.ggzwnb.nl
De kunstroute ‘Gedicht in beeld’ is een route waarbij kunstwerken gecombineerd worden met gedichten van voornamelijk (ex-)cliënten. Beeld en gedicht versterken elkaar.

U kunt de route vinden verspreid over het terrein van GGZ WNB in Halsteren (Hoofdlaan). Deze originele en gevarieerde kunstroute is altijd ‘open’ en voor iedereen vrij toegankelijk. Wandelaars of fietsers die de kunstroute op het terrein volgen, vinden bij ieder kunstwerk een zuil met daarop een plaquette. Daarop staan het gedicht, de dichter, de kunstenaar en de titel van het kunstwerk.