Bospoort

Kunstenaarscollectief Krot en Co., 2010

Korte Bosstraat
kaart

Bospoort

ware grootte
1280 x 954px (209Kb)
foto: Krot & Co

Bospoort

toegepaste kunst

In 2006 schreef het Centrum voor Beeldende Kunst & Vormgeving West-Brabant een wedstrijd uit onder de naam “O” Attachments. Door kunstenaars toevoegingen bij bestaande locaties te laten ontwerpen zou een duidelijke koppeling tussen cultureel erfgoed en hedendaagse kunst gelegd kunnen worden. Ook het kunstenaarscollectief ‘Krot & Co’ deed aan deze wedstrijd mee. Zij reageerde met haar ontwerp vooral op de peptalk van wethouder Linssen bij de opening van de 42e Krabbenfoor: ‘We gaan Bergen met z’n allen op de kaart zetten en dat begint vandaag. Wij hebben alles in huis zoals een prachtige historische binnenstad. Dat is een decor van het niveau dat Roosendaal niet eens kan naderen. Wij hoeven geen nep-geveltjes langs de snelweg te bouwen. Wij hebben die echt in huis’.
Het collectief stelde voor de bordkartonnen stadspoorten die tijdens de braderie worden geplaatst te vervangen door meer kunstzinnige poorten. Het voorstel werd door de jury gehonoreerd, waarna het collectief de ruimte kreeg om met een meer definitief ontwerp te komen.

Het ontwerp voor de Bosstraat stelt vier bomen voor waarvan het loof een overkoepeling vormt en daarmee een poort. De poort is gemaakt van staal en het loof heeft een "gouden" laag gekregen.
Het geheel bestaat uit makkelijk te verplaatsen onderdelen die op een eenvoudige wijze in de straat gemonteerd kunnen worden.

De Bospoort is onderdeel van het jaarlijkse Krabbenfoorfeest in de stad. De poort wordt ieder jaar opgericht van begin juli tot begin augustus.


Bergen op Zoom (gemeente)


Bospoort

ware grootte
747 x 544px (353,2Kb)
foto: Krot & Co

Bospoort