Canadapad

Wolf Brinkman, Jeroen Hoogstraten, 2009

Canadalaan
kaart

Canadapad

ware grootte
600 x 800px (801,9Kb)
foto: Auke van der Heide

Canadapad

Speelplek Canadalaan

In Warande-west zijn in het kader van de stedelijke vernieuwing drie gedeeltes van de wijk aangepakt, te weten de Blokkendoos, de Guido Gezellelaan en de Vondellaan/Canadalaan en omgeving. Het ontwerpplan voor Vondellaan/Canadalaan e.o. voorzag in het verbeteren van de leefbaarheid o.a. door middel van het opknappen van de openbare ruimte. Omdat in dat gebied onvoldoende speelvoorzieningen aanwezig waren werd tevens een speelplek voor de kinderen in de Canadalaan gecreŽerd. Dit is de basis van een kunstopdracht die inmiddels is afgerond met de onthulling op 22 april 2009 van het speelkunstwerk 'Canadapad' van de kunstenaars Wolf Brinkman en Jeroen Hoogstraten. lezen
alle

Wolf Brinkman

www.wolfbrinkman.nl/
Brinkman volgde een opleiding aan de afdeling 3D Design en autonoom beeldhouwen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Na het verlaten van de akademie heeft hij zich gericht op onderzoek in het grensgebied van beeldende kunst en vormgeving. Hij verwerkt de vindingen uit die periode in ontwerpen voor de binnenruimte en de laatste jaren ook de openbare ruimte. Het werk bestaat uit voorstellen, kleine series en unica die voor het grootste deel met veel zorg in eigen atelier worden gemaakt. lezen

zie ook:

Jeroen Hoogstraten

www.jeroenhoogstraten.nl/
Jeroen Hoogstraten (Utrecht, 1968) woont en werkt in Rotterdam.

Zijn opleiding volgde hij aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, afdeling 3D design.

Binnen zijn werk staat de mens centraal: de mens in relatie met zijn omgeving, hoe de mens gebruik maakt van ruimtes en objecten en hoe hij daardoor in relatie met anderen komt te staan. Hij begeeft zich daarmee in het gebied tussen beeldende kunst en vormgeving.

Zie ook de nieuwsberichten in het dossier Hoogstraten, Jeroen

zie ook:
Dijktafel
Kraaiennest

toegepaste kunst

In het kader van stedelijke vernieuwing is in het deel van Warande-West tussen de Pastoor Jutenlaan/Guido Gezellelaan en de Parallelweg de openbare ruimte opgeknapt, in combinatie met het vervangen van de riolering en het treffen van maatregelen die de verkeersveiligheid verhogen.

Omdat in dat gebied onvoldoende speelvoorzieningen aanwezig waren werd tevens een speelplek voor de kinderen in de Canadalaan gecreŽerd. Dit is de basis van de kunstopdracht die geleid heeft tot het speelkunstwerk Canadapad

Het uitgangspunt voor het ontwerp was Spelen doe je overal.
Dit uitgangspunt is gekozen vanuit de gedachte dat kinderen in hun fantasie door alles in hun omgeving geprikkeld kunnen worden. In dit geval is spelen op straat de referentie.

De locatie is een langgerekte strook van ongeveer 90 meter lang en 8 meter breed.
Deze strook is onderverdeeld in twee gebieden.

Het Canadapad is een langgerekt pad dat slingert door de twee gebieden van de locatie. Het pad is gemaakt van twee kleuren baksteen; een lichte en een donkere kleur. De lichte en de donkere bakstenen zijn zo gerangschikt dat ze, binnen het pad, elk een afzonderlijk pad vormen. Het lichte en het donkere pad vormen wisselende patronen die aanleiding kunnen geven tot spel.

In het pad komen 'gebeurtenissen' voor die terreingebonden zijn: het pad splitst om een boom of om een huisje, het pad kruist de weg tussen de twee gebieden.

De patronen van het pad komen deels voort uit de gebeurtenissen in het gebied (b.v. het pad moet om een boom splitsen) en deels door het spel met de twee kleuren stenen zelf.
Behalve symmetrische patronen zijn er 'pictogrammen' in het pad verwerkt die met spelen en de straat te maken hebben.


Kunst in de Openbare Ruimte (stichting [KidOR))

www.kidor.nl


Canadapad (detail)

ware grootte
800 x 600px (785,6Kb)
foto: Auke van der Heide

Canadapad (detail)