kunstwerken van
Y. Né


zonder titel 2006
zonder titel

zonder titelY. Né kaart

www.yne.nl/

Y. Né (Goes, 1958) is een Nederlands auteur en beeldend kunstenaar. Ze studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst St. Joost schilderen, tekenen en monumentale vormgeving. Ook schrijft zij artikelen over poëzie.

Zij maakt vrij werk en voert zowel intieme als monumentale werken uit in opdracht, geeft voordrachten en lezingen en stelt haar werken geregeld ten toon. Zij leeft van haar kunst.

Een bijzondere gave van haar is om voor speciale gelegenheden en vieringen, bij wijze van persoonlijk of zakelijk cadeau een thema heel poëtisch in beeld te brengen. Dit kan in de vorm van een schilderij of gedicht, in het bijzonder geeft een combinatie van beide stijlvolle en treffende resultaten. Haar figuraties hebben een heel eigen karakter. Zo maakte zij voor het Amphia Ziekenhuis t.g.v. de robotisering van het laboratorium een stralend schilderij en een sprekend gedicht als geschenk voor de medewerkers van het laboratorium die een jaar lang onder hoge druk aan de implementatie werkten. In de vorm van een boekje kon men deze als tastbare herinnering mee naar huis nemen.

Werken in collecties van o.a. Hare Majesteit Koningin Beatrix der Nederlanden, AKD Prinsen Van Wijmen, AMPHIA Ziekenhuis, Castelijn Makelaardij, Eclectic International, G & C BV, Habets Advocaten en Bemiddelaars, LimiTense Coaching, Ooms Architecten, Stichting Begraafplaatsen, Crematoria Zuylen en in collecties van particulieren.

PRIJZEN:
Kunst- en Cultuurprijs Gemeente Breda 2007

NOMINATIES:
Zeeuwse Boekenprijs 2009
Kunst- en Cultuurprijs Gemeente Breda 2007
Jan Naaijkensprijs 2006
Stadsdichterschap Breda 2005
Schrijversprijs der Brabantse Letteren 2003

Zie ook de nieuwsberichten in het dossier Né, Y.