kunstwerken van
Maria van Daalen


zonder titel 2000
zonder titel

zonder titelMaria van Daalen kaart

www.mariavandaalen.nl

Maria van Daalen (Voorburg 1950) debuteerde in 1989 met de dichtbundel Raveslag, die indruk maakte door de mystieke toon, en genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs (1990). Het woord ‘priesteres’ viel veelvuldig in de recensies. Hierna volgden, bij dezelfde uitgever, Onder het hart (1992), Het Hotel (1994), Het geschenk // De maker (1996).
Na deze bundels in vrije verzen schreef zij het erotische Elektron, muon, tau (2000), deels tweetalig Nederlands en Amerikaans-Engels, met vernieuwing van het sonnet door toepassing van de klassieke Italiaanse vorm van de ‘endecasillabo’. De dichtbundel Yo! de liefde (2003) is een bundel met sonnetten en ‘oefeningen’. Thomas Vaessens hierover in Het Financiële Dagblad (28 juni 2003): “Spannende poëzie, waarin het draait om een bijzondere invulling van het oeroude conflict tussen lichaam en geest.”
In 2005 verscheen de verhalenbundel De zwarte engel bij uitgeverij kleine Uil (Groningen).
De website Het Periodiek Systeem / The Periodic Table Of Elements, ontstaan in samenwerking met mediakunstenaar YuriGoul, als opdracht van het Fonds voor de Letteren (maart 2005), is een langdurig en ingewikkeld project, waarvan de eerste aanzet te zien is op www.annomedia.com/games. In 2010 zal zij hieraan werken tijdens een lang verblijf op het NIAS
Haar zevende dichtbundel, De wet van behoud van energie (2007) kreeg lovende recensies in onder meer NRC, in het poëzietijdschrift Awater en in het Vlaamse literaire tijdschrift Nieuwzuid.
Verwacht: Le Miroir des Mystčres/Spiegel van Mysteriën (werktitel), het Vodou-boek, bij uitgeverij Querido, een groot essay over de religie Vodou als werkelijkheidsbeleving. De auteur publiceerde veel in dagblad Trouw, en is docente aan de Schrijversvakschool Amsterdam.

Zie ook de nieuwsberichten in het dossier Daalen, Maria van