Muurschildering 'Miss Blanche' in Culemborg, midden jaren '90 gerestaureerd.

ware grootte
200 x 274px (42,1Kb)

Muurschildering 'Miss Blanche' in Culemborg, midden jaren '90 gerestaureerd.

Dossier stadsbeeld: Rode lippen, zwarte hoed, witte sigaret

in dossier: stadsbeeld

5 september 2008 Auke
(uit: BN/DeStem van 5 september 2008, door Sanne Schelfaut) BERGEN OP ZOOM - Haar lippen zijn weer rood, het hoedje zwart en de sigaret maagdelijk wit. De metamorfose van Miss Blanche aan de Parallelweg is in volle gang. Restaurateur Wendy Schoenaker en haar assistente zijn druk aan het schilderen. De in de jaren dertig aangebrachte reclame van sigarettenmerk Miss Blanche Virginia Cigarettes krijgt de authentieke kleuren terug.

"Drie weken geleden zijn we begonnen met de klus. De boom die een groot deel van Miss Blanche bedekte, is gekapt. Vervolgens hebben we de gevel grondig schoongemaakt en een fixeerlaag aangebracht. Op basis van een kleuronderzoek zijn we inmiddels begonnen met het schilderen. We gebruiken mineralenverf, mooi materiaal dat niet snel vervaagt", vertelt Wendy.

Nu de boom is gekapt, wordt ook een tweede muurschildering (rechtsonder op de gevel) 'Coiffeur om de hoek' zichtbaar. De letters zal Schoenaker laten oplichten. Ze verwacht eind volgende week klaar te zijn met Miss Blanche. Tijdens het cultuurfestival op zaterdag 13 september is ze aanwezig om uitleg te geven over de restauratie.

De oorspronkelijke schildering is zeer waarschijnlijk gemaakt door de kunstschilder Nithes Couwenberg. Zijn nicht, de 75-jarige Coca Walraven, laat weten dat haar hele familie altijd zei dat 'hij het goed heeft gedaan'.

"Het was een opvallende reclame, zo langs het spoor. Mijn oom had in die tijd geen foefjes, zoals een computer, om de reclame te schilderen. Het was echt vakmanschap."

Het ontwerp van Miss Blanche is in de jaren twintig ontworpen door de Hongaar Vilmo Huszár. In Leiden en Culemborg zijn ook muurschilderingen van het sigarettenmerk te vinden.


Muurschildering 'Miss Blanche' in Leiden

terug

Zoek in kidor.nl
resultaten sluiten