Hans van de Waarsenburg

ware grootte
768 x 512px (46,2Kb)
foto: Ton van de Meulenhof

Hans van de Waarsenburg

Nieuws over Hans van de Waarsenburg: Nieuwe bundel

in dossier: Berkulin, Arie | Waarsenburg, Hans van de

28 maart 2012 Auke
(uit: Eindhovens Dagblad van woensdag 28 maart 2012) Hans van de Waarsenburg, in 1943 als kapperszoon in Helmond geboren, in de jaren zestig en zeventig een 'maatschappijkritiese' en 'anti-kapitalistiese' opstandige jongere in Eindhovense dichterskringen, en alweer lange tijd woonachtig in Maastricht, waar hij onder meer actief is als organisator van de International Poetry Nights, heeft een nieuwe dichtbundel het licht doen zien.

'Schaduwgrens', zoals die bundel heet, bevat een reeks vrije sonnetten waarvoor de dichter zich heeft laten inspireren door de hoofdpersoon uit Malcolm Lowry's beroemde drinkersroman 'Under the volcano', die zijn liefdesverdriet en zijn heimwee tracht te smoren in mescal: () Zij, de wonde die schuurt, Hangt in het spinrag dat de late nacht Om hem rijgt en hij kotst zijn gal van Angst en liefde uit op het kale steen. Een andere cyclus uit de bundel gaat over de fase tussen slapen en waken, wanneer visioenen zich in alle hevigheid kunnen aandienen en zich bovendien hechten in het geheugen.

Voor een dichter is dat 'primetime', zeker als het hoofd nog enigszins door drank beneveld is. Ongeremd stort Van de Waarsenburg een vloed aan droombeelden over de lezer uit. 'Ik was nog niet wakker', heet deze hallucinerende serie.

'Schaduwgrens' telt verder een aantal odes aan bevriende kunstenaars, onder wie Theo Kuijpers en Arie Berkulin. Welke thema's hij ook aansnijdt, over vrijwel alles wat Van de Waarsenburg schrijft, hangt een sluier van melancholie. De bundel sluit af met een liefdesgedicht. Niet voor niets luidt de laatste regel: "Een ode aan alles wat langzaam verdwijnt."

terug