monoprint van Mart Franken

ware grootte
223 x 225px (6Kb)
foto: Atelier 13

monoprint van Mart Franken

Werk van Mart Franken en Albert Moelker: Zomers Bergen in Atelier 13

in dossier: Franken, Mart | Moelker, Albert

22 juli 2011 Auke
(uit: BN/DeStem van vrijdag 22 juli 2011) BERGEN OP ZOOM - De Zeekant. "Elke Bergenaar heeft daar vroeger leren zwemmen." Zegt Mart Franken. Bergs kunstenaar. En een van de exposanten (waaronder ook Albert Moelker) op de expositie Zomers Bergen in galerie Atelier 13 van de gebroeders Fred en Frans Dijkshoorn, te vinden aan de Sint Antoniusstraat in Bergen op Zoom. Die tentoonstelling is daar nog tot eind augustus dagelijks te bewonderen.

De Zeekant was ooit de plek waar de Oosterschelde zijn einde vond. Het zoute zeewater klotste er tot aan de stad. Dat is Bergen op Zoom nu kwijt. Want de Oesterdam sneed Bergen op Zoom abrupt af van de zeearm. De Binnenschelde en de Bergse Plaat kwamen er voor in de plaats. Die Zeekant van weleer inspireerde Mart Franken tot een monoprint. Een foto uit de jaren dertig van een kind op een ezeltje aan de Bergse Zeekant diende als basis voor dit werk. Hij voorzag het van een gedicht van eigen hand:

Ach lieve kind / - zie ze daar: fier / haar rug rechtend / want balans / daar gaat 't om / dat begreep ze allang / allang / voordat zout een zoete droom werd / die de vloedlijn liet verstillen

Op de tentoonstelling is naast de Zeekant van Franken ook werk te bewonderen van Sjaak Oosterwaal, Albert Moelker, Git Grosfeld, Mirjam Drenth, Frank van Es, Carina Slokkers en Emmy Hobbelen. Wat opvalt, is de kleurigheid van de gekozen taferelen. Het terras bij café Krijnen aan het einde van de Dubbelstraat, een panoramaschilderij van de Grote Markt, het Beursplein in zomerse pracht, de Heidetuin, de Hogeboomstraat, het Havenstraatje. En een heel fraai doorkijkje via de ingang van Het Markiezenhof.

Atelier 13 brengt elke zomer een expositie die speciaal is geďnspireerd op deze tijd van het jaar. De zomerse pracht op de schilderijen compenseert de ellende van de echte zomer buiten, zo lijkt het dit jaar wel.

Wie Zomers Bergen wil bezoeken kan dat elke werkdag van 8.30 tot 17.30 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Zomers Bergen eindigt op 31 augustus.

terug