Burgemeester Han Polman en Danny McLeod

ware grootte
467 x 310px (156Kb)
foto: Tonny Presser/het fotoburo

Burgemeester Han Polman en Danny McLeod

Plantsoen Canadalaan verbonden met bevrijders

in dossier: Canadapad

7 mei 2010 Auke
(uit: BN/DeStem van 6 mei 2010; door Ton Hopmans) BERGEN OP ZOOM - Oud-majoor Danny McLeod van het South Alberta Regiment onthulde gistermiddag in de Canadalaan het naambord van het South Alberta Plantsoen. Het plantsoen in de Canadalaan werd daarmee voorgoed verbonden met het regiment dat op 27 oktober 1944 Bergen op Zoom bevrijdde.

De oud-tankcommandant McLeod nam uit handen van burgemeester Han Polman ook het eerste exemplaar van de Bevrijdingsfietsroute in ontvangst. De fietsroute, die te koop is bij VVV Brabantse Wal, kent twee afstanden: een zuidroute van vijftig kilometer en een noordroute van 36 kilometer.

Eerder op de dag had wethouder Ad van der Wegen in gezelschap van een aantal genodigden een deel van de route afgelegd. De routes lopen langs plaatsen en objecten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.

McLeod, die in gezelschap was van nog twee veteranen: Jack Gardiner en Doug Thompson kreeg in de Canadalaan een feestelijke ontvangst. Een gelegenheidsorkest speelde vrolijke klanken en onder applaus en handenschuddend liepen de veteranen langs een haag van belangstellenden. Polman herinnerde het gezelschap er aan dat de Canadalaan vroeger Huijbergsebaan heette, maar na de oorlog naar de bevrijders is genoemd.

McLeod vertelde hoe hij de bevrijding had beleefd. "We hadden vernomen dat er op weg naar Bergen op Zoom voor elke steen gevochten zou moeten worden. Het beloofde niet veel goeds. Maar de stad viel zonder slag of stoot in onze handen." Hij sprak ook lovend over de gids die op de tank zat en die hem de weg naar de Grote Markt wees.

terug