Wat vooraf ging

Na de eerste inloopavond op 22 januari 2015 in het Roncalli, kregen de bewoners van Bergen op Zoom noord gelegenheid om te stemmen. Er was keuze uit 5 opdrachtomschrijvingen, te weten: Portret van de bewoners, Do it yourself, Het Scherm, Meilustbos, Dwalen - Tekens. Het merendeel van de wijkbewoners heeft toen gekozen voor 'het Scherm', het geluidsscherm op de kruising Halsterseweg en Randweg-noord.

Samen met vertegenwoordigers van de wijkcommissies en van de actiegroep 'beSCHERMing kwijt??? WAT EEN BELEID!!!' heeft de werkgroep 'kunstuiting Bergen op Zoom noord' uit een longlist van meer dan 50 kunstenaars een selectie gemaakt van 11 kunstenaars. Een vakjury heeft uit die selectie 3 kunstenaars geselecteerd, die de opdracht hebben gekregen om een schetsontwerp te maken.

Die schetsontwerpen zijn maandag 12 oktober door de kunstenaars gepresenteerd aan de jury en aan belangstellende bewoners, tijdens een inloopavond in het Roncalli.

De wijkbewoners kregen hier de gelegenheid om t/m zondagavond hun voorkeur uit te spreken.

Er kan niet meer gestemmd worden!

Juryrapport Schetsontwerpen Geluidsscherm

KidOR, Bergen op Zoom, 12 oktober 2015
jury: Margriet Kemper, Ton Slits, Nils van Beek (vz)

De vakjury heeft een rapport geschreven over de drie schetsontwerpen.

lees het rapport



1 Het Groene Licht

Groen licht heeft een positieve connotatie. 'Groen' staat op zich symbool voor het gezonde, toekomstgerichte; 'duurzaam'. Dat is als uitgangspunt genomen voor deze plek waar de Randweg noord de Halsterseweg kruist. Het geluidsscherm is noodzakelijk vanwege het drukke verkeer op de randweg. Het liefst zou je vrij naar beide kanten willen kunnen kijken. Dat kan nu, vanaf een uitzichtpunt dat net boven de geluidswal uitsteekt. Verheven boven het verkeer, heb je vrij zicht beide kanten op.

De vormgeving van het uitzichtpunt verwijst naar een beschermingsmaatregel in het verkeer; de helm.

Inge en Martin Riebeek

Vanaf dat uitzichtpunt, staand in de helmkap, kun je een groene lichtpunt vinden, glorend aan de horizon. ldealiter niet aan één plek gebonden, maar zich verplaatsend. Bescheiden, maar wel aanwezig, voor de oplettende bezoeker. Elke keer ben je benieuwd waar het groene licht zal opduiken.

Het groene G logo wordt in een zodanig patroon op de transparante geluidswal geplaatst dat de voorbijrijdende auto's het scherm als groen ervaren.

In samenspraak met Sabic is het transparante materiaal voor de geluidswal gekozen, onbreekbaar polycarbonaat, kraswerend en graffiti bestendig, bedrukt met het groene patroon.

Riebeek_1.pdf
Riebeek_2.pdf

schetsontwerp 1: Het Groene Licht

ware grootte

schetsontwerp 1: Het Groene Licht
Inge en Martin Riebeek



2 TussenStop

Het huidige geluidsscherm dient als geluidsbarrière voor de Randweg noord en is deels doorzichtig om de aanwezigheid van de Halsterweg aan te geven.

TussenStop is een kunstwerk als geluidswand. De wand is opgebouwd uit transparante en massieve blokken. Hierdoor wordt de fysieke en visuele relatie tussen Bergen op Zoom en Halsteren zowel omkaderd als geaccentueerd. Het ritme van transparante volumen is zowel een esthetische als een functionele keuze. In samenwerking met o.a. Sabic zal worden onderzocht welk transparant materiaal het meest geschikt is.

Gabriël Lester / Martine Vledder

Een imaginaire kracht duwt de blokken naar buiten zodat er een spannend momentum ontstaat. Door het gebaar van een beweging in de geluidsmuur, ontstaat een bolling aan de buitenkant langs de Randweg en een hol volume aan de binnenzijde. Hierdoor wordt een verblijfsruimte gecreëerd - een tussenstop. Delen van de getransformeerde muur functioneren als zitmeubilair verdeeld over het nieuw ontstane plein.

Lester_1.pdf
Lester_2.pdf
Lester_3.pdf

schetsontwerp 2: TussenStop

ware grootte

schetsontwerp 2: TussenStop
Gabriël Lester / Martine Vledder



3 Geluidsmuur

Het kunstwerk is een nieuwe muur die de bestaande geluidsschermen voortzet en zo de akoestische barrière garandeert. De nieuwe muur wordt gekromd. Hierdoor ontstaan verschillende ruimtes die een eigen invulling kunnen krijgen. Ruimtes met een verblijfskwaliteit langs de kant van de wijk. De kromming heeft als bijkomend voordeel dat de muur stabiel wordt op zichzelf. Op een aantal plaatsen worden openingen in de muur gemaakt om een doorgang voor fietsers en voetgangers mogelijk te maken. Deze openingen worden gekozen op plaatsen die akoestisch het minst nadelig zijn.

Collectief Gijs Van Vaerenbergh

In de tweede variant bestaat de kunstinterventie uit een reeks convexe en concave muren. De muren staan onder een helling en snijden elkaar. Op deze plaatsen ontstaan openingen die de verschillende ruimtes verbinden. Net zoals in de eerste variant is het raadzaam de omgeving rond het kunstwerk opnieuw aan te leggen zodat kwalitatieve verblijfsruimtes in en rond het kunstwerk ontstaan.

Vaerenbergh_1.pdf
Vaerenbergh_2.pdf
Vaerenbergh_3.pdf

schetsontwerp 3: Geluidsmuur

ware grootte
perspectief bovenaanzicht

schetsontwerp 3: Geluidsmuur
Collectief Gijs Van Vaerenbergh

Stembiljet

Na het stemmen wordt een bericht naar het e-mailadres verstuurd. Daarin staat een link om uw stem te activeren. Pas daarna is uw stem geldig!

Ik stem op voorstel






Melding

Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen.