Tijdcapsules

Auke van der Heide, Jan Wessendorp, 2001

stadspark Kijk in de Pot
kaart

Tijdcapsules

ware grootte
600 x 800px (678,2Kb)

Tijdcapsules

Auke van der Heide

www.aukevanderheide.nl
Auke van der Heide volgde een opleiding aan de Gelderse Leergangen (NLO), afdeling tekenen en textiele werkvormen, te Nijmegen (1975-1981). Hij was leerling van onder andere Harry Boom en Hans Roebers. Van 1988 tot 1991 volgde hij een opleiding aan de Hogeschool Interstudie, later Hogeschool Gelderland Educatieve Faculteit (NLO), afdeling Tekenen, te Nijmegen. lezen

zie ook:
De Emmer van Toen is de Buis van Nu
Veldschans
Wig

Jan Wessendorp

www.janwessendorp.nl
Johannes George (Jan) Wessendorp (Soerabaja 1940) volgde een opleiding aan de MTS voor de Fotografie en Fototechniek te Den Haag en aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag in de technieken schilderen, tekenen en ruimtelijke vormgeving. Hij was een leerling van Paul Citroen, Rein Draijer, en Hugo Liebe. Wessendorp is als tekenaar, schilder en beeldhouwer werkzaam. lezen

zie ook:
De Emmer van Toen is de Buis van Nu
Veldschans
Wig

land-art

Op 17 december 1998 besloot de gemeenteraad van Bergen op Zoom het gebied Kijk in de Pot te ontwikkelen tot een stadspark. Dit terrein van ruim twintig hectare maakte in de 17de eeuw deel uit van het vestingwerk van de stad en was daarna in gebruik als militair oefenterrein. De naam Kijk in de Pot dankt het aan een gelijknamige uitkijktoren die zich oorspronkelijk op de plek van de latere lunet met die naam bevond.

Ir. Dr. Pieter Germeraad, landschapsarchitect, ontwierp een plan "stadspark Kijk-in-de-Pot".
Op het terrein bevonden zich nog drie restanten van historische locaties. Het Kunstenaarscollectief B.O.Z.O. bestaande uit Auke van der Heide, Bart Stuart en Jan Wessendorp, diende op 15 september 1999 een "ontwerpschets historische locaties in het stadspark Kijk-in-de-Pot" in. De historische locaties werden beeldend gereconstrueerd.

In de beeldende reconstructie van de slikbatterij, een verdedigingswerk uit de tijd van Menno van Coehoorn, de zogeheten 'Veldschans' is een lange betonnen band gelegd waarin zogeheten 'Tijdcapsules' kunnen worden verankerd. Het is de bedoeling dat particulieren en bedrijven de capsule - een stalen en messing koker - vullen met boodschappen, al dan niet vergezeld van voorwerpen, bestemd voor generaties na ons. De kokers worden in de betonnen band verankerd.

Van elke tijdcapsule is een notariële akte opgemaakt zodat de gegevens omtrent de kopers en de inhoud van de tijdcapsule zijn geregistreerd.


Bergen op Zoom (gemeente)


Tijdcapsules

ware grootte
800 x 600px (597,6Kb)

Tijdcapsules